Kijk ik met andere ogen naar mijn tijd in Nickerie

Na twee weken terug in Nederland kijk ik met andere ogen naar mijn tijd in Nickerie dan toen ik daar zat. Het lijkt alsof ik, zowel de negatieve als de positieve verschillen scherper zie. Een half jaar stage in het buitenland is denk ik een ervaring die je rijker maakt. Hoe het ook verloopt. Nickerie is een kleine gemeenschap. Dit heb ik soms moeilijk gevonden. Je wereld is opeens zo klein! Iedereen lijkt te weten wat je doet en iedereen lijkt daar een oordeel over te hebben. Ik heb echt terugverlangt naar de anonimiteit van Nederland. En daar loop ik nu weer tegenaan. Een nummer op school, een reiziger op Utrecht centraal en een zoveelste klant in de supermarkt…. Ik mis de warmte van Suriname. Natuurlijk de zon maar vooral de mensen. De vriendelijkheid, het geflirt, de glimlachjes, de interesse in elkaar.

Het afstuderen in Nickerie vond ik echt leuk. Alles is toegankelijker, afspraken worden veel gemakkelijker gemaakt en mensen zijn snel bereid om je te helpen en mee te werken. Daarnaast is men oprecht blij met hetgeen wat je doet voor Suriname. Die dankbaarheid en de medewerking maakten mij heel gemotiveerd om echt iets neer te zetten waar de Nickerianen wat aan hebben. Dat is hopelijk ook gelukt. De begeleiding van rob was erg goed.

Ik heb erg genoten van Suriname en van Nickerie in het bijzonder. De natuur van Suriname is echt té mooi en ik ben blij dat ik wat dat betreft optimaal heb genoten van mijn verblijf en zoveel mogelijk heb gezien.

Een half jaar van huis lijkt heel lang en ik vond het ook best eng om te gaan. Maar de tijd gaat eigenlijk heel snel! Ik heb weinig heimwee gehad al is het natuurlijk soms erg moeilijk om niet bij je vrienden en familie in de buurt te zijn. Soms is de afstand echt voelbaar en dat is moeilijk. Maar als je terugkomt, blijkt (bijna) alles hetzelfde te zijn! Behalve dan dat jij een superervaring rijker bent. Ik heb ontzettend veel geleerd van deze vijf maanden en heb een bredere kijk op een heleboel zaken. Ik zou iedereen aanraden om gewoon te gaan en te genieten!

Maartje Verhagen, maart 2007

Website ontwikkeld door SOFTCOM