Een rolstoel is geen excuus!

Sinds enkele jaren probeer ik in de winter ver weg te zijn van kou en ijs, want ik ben “de trotse eigenaar” van een rolstoeltje en voel mij behoorlijk geïsoleerd in de winter als door de koude ik wat spastisch ben en met sneeuw en ijs al vastloop bij de voordeur. Via via hoorde ik van de WINgroep in Nickerie en ik het vatte het plan op om, na mijn handen uit de mouwen te hebben gestoken bij stichting Unu Pikin Paramaribo, naar Nickerie te gaan en daar mijzelf nuttig te maken. Ik heb veel gemaild met Rob Mooij, de stage en vrijwilligers coördinator van de WINgroep om te vertellen wie ik ben en wat mijn beperkingen waren. Goede gesprekken voor en tijdens mijn bezoek en vooraf zelfs een huisbezoek gehad zodat we precies wisten wat we aan elkaar hadden. Vond ik heel plezierig en geruststellend om van te voren al zoveel contact te hebben. De WINgroep had geregeld dat ik bij het zr. Dankerscentrum kon logeren. Een staf van heel zorgzame en zeer behulpzame medewerkers zorgden ervoor dat ik niets te klagen had en mijn buikje altijd gevuld was. Drie dagen in de week was ik daar met de kinderen bezig en twee dagen in de sociale werkplaats copyshop op de WINgroep zelf.
De Nickerianen zijn overwegend hindoestaans of islamitisch, iets waar wel rekening mee gehouden moet worden. Waar in Paramaribo nog wel mee weg te komen is qua kleding en gedrag is hier gewoon “not done” en al zullen ze bijna altijd wel vriendelijk blijven lachen, het staat niet zo netjes of onbeschoft zelfs. Het is een kleine, hechte gemeenschap en iedereen weet alles van iedereen. Voor de een voelt dat heel warm en “knus”, voor de ander kan het als benauwend worden ervaren.
Op de WINgroep was mijn komst al aangekondigd en werd ik weer door de medewerkers en stagiaires met alle liefde en warmte ontvangen. “De bakra’s” sleepten mijn gammele lijf mee naar feestjes en verjaardagen, heel lief van ze. Weet niet of mensen die maanden van huis zijn om hier hun stage te doen een speciaal sociaal soort mensen zijn, maar het lijkt wel zo. Op kantoor werd hard gewerkt en hadden de medewerkers, stagiaires en vrijwilligers een professionele uitstraling, het was tenslotte een werkomgeving en geen buurtsoos, maar er hing een hele gemoedelijke sfeer.
Beestjes, beestjes, beestjes: Het Surinaamse klimaat is ideaal voor allerhande kruipende, springende en vliegende “beestjes”s. De meesten zijn door de leefomgeving schoon te houden en tegen de muggen zijn er veel lotions, smeerseltjes en sprays te koop, maar houd er rekening mee dat insecten en andere beestjes het ook best wel prettig vinden in Suriname. En veel straathonden, van kleine keffertjes met grootheidswaanzin en scherpe tandjes tot grotere honden die in roedels over straat lopen. Hoeft geen probleem te zijn, maar toch wel het vermelden waard.
Nickerie heeft een speciaal plekje in mijn hart en ben de WINgroep heel erg dankbaar dat zij mij die kans hebben gegeven. Ik kom zeker terug!

Mei 2013

Vriendelijke groeten, Timothy Fredriksz

Website ontwikkeld door SOFTCOM