Precies vijf maanden geleden begon mijn avontuur!

Ik vertrok met mijn veel te zware koffer naar Nickerie, om daar vijf maanden stage te gaan lopen bij Stichting Win. Ik vond het erg spannend, om zo lang weg te zijn van mijn vrienden, familie en vriendje en omdat ik totaal niet wist wat me te wachten stond.

Nou, ik had het niet willen missen!!

In studeer Orthopedagogiek in Nijmegen. Ik zit in mijn laatste jaar en deze stage wordt dan ook wel mijn ‘afstudeerstage’ genoemd. Ik kreeg een lijstje mee vanuit Nederland met daarop alle activiteiten en vaardigheden die ik ‘moest’ toepassen voor een geslaagde stage. Op dat moment had ik niet verwacht dat ik al deze activiteiten en vaardigheden hier zou kunnen toepassen. Toch is dit wel het geval geweest. Ik heb een heel afwisselende stage gehad. Op het Zr. Dankerscentrum, een centrum voor verstandelijk gehandicapte kinderen, heb ik trainingen gegeven aan kinderen, klinische lessen verzorgd, veel geobserveerd, een casus gedaan en op huisbezoeken geweest bij de ouders. Ik vond het echt super om op het centrum te werken! Leuke groepsleidsters, heeele lieve kinderen en altijd weer gezellig met de andere bakra’s. En door de huisbezoeken leerde je de cultuur nog beter kennen.

Verder heb ik ook nog les gegeven op het leer&werk project aan jongens met een lichte verstandelijke beperking. Iedere dinsdag ging ik op mijn fiets een half uur door de polders op naar het project. Dat was altijd weer genieten. Eenmaal daar aangekomen gaf ik een uur een rekenlesje aan 4 enthousiaste jongens tussen de 16 en 20 jaar. Ik heb veel lol met de jongens gehad. Vooral het moment dat de weg naar het project toe een groot modderbad was, ik een meter diep de modder in zakte en zij mij eruit moesten trekken….

Naast mijn stage heb ik ook veel gezien van dit mooie land. De combinatie van werken en leren & genieten en tripjes maken was perfect! Nickerie is een rustig plaatsje, maar toch heb ik me er nooit verveeld. Ik heb er getennist, heb op yoga gezeten, een paar lesjes salsadansen gevolgd en hardgelopen op de Zeedijk. Ook was het altijd weer gezellig met de andere stagiaires, samen eten, naar Dorien (het zwembad), filmpjes kijken of wat drinken bij de Regency. En als ik echt even de drukte in wilde, of even weg wilde van hier, dan ging ik het weekend naar het drukke Paramaribo of op trip

De tijd is erg snel gegaan, mijn stage zit er nu alweer bijna op. Ik kan terugkijken op een hele bijzondere en leerzame tijd, waarin ik dingen geleerd heb op mijn vakgebied, maar vooral ook op persoonlijk gebied. Deze ervaring neemt niemand meer van me af!!

Mendy Moorman

mendymoorman@student.ru.nl

Website ontwikkeld door SOFTCOM