MIjn stage op het Dankerscentrum

 
Mijn stage op het Dankerscentrum
Vijf maanden heb ik stage gelopen op het zr. Dankerscentrum, een centrum voor kinderen met een beperking.
Het centrum kan uniek genoemd worden, omdat ze de enige is in haar soort in Nickerie.
In Nickerie zijn er geen andere voorzieningen voor personen met een beperking. Elke begeleidster, die werkzaam is in het Zuster Dankerscentrum, heeft van een MBO-opleiding niveau 2/3 genoten. Deze opleiding is verzorgd door het ROC Mondriaan uit Den Haag (Nederlandse organisatie) in samenwerking met WINgroep. De opleiding is tevens gesuperviseerd door WINgroep.
Van september 2011 tot en met januari 2012 liep ik stage op het Zuster Dankerscentrum. Het is een centrum voor kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Er wordt dag- en (doordeweekse) nachtopvang aangeboden. In dit centrum zijn zesentwintig kinderen aanwezig, waarvan er tien blijven overnachten.
Toen ik deze voorziening de eerste keer zag, was ik blij verrast met hun infrastructuur. Ze hebben een zeer mooi gebouw dat goed onderhouden wordt en de kinderen veel plaats biedt om te spelen bij goed en slecht weer. De kinderen krijgen in dit centrum een zinvolle dagbesteding aangeboden. Ze hebben een weekprogramma waaronder verschillende activiteiten vallen zoals snoezelen, fietsen, zwemmen, knutselen en dergelijke. De kinderen genieten van de aandacht die ze krijgen tijdens hun verblijf op de voorziening. Het geeft me steeds weer een goed gevoel om te kunnen bijdrage aan al deze aspecten om de kinderen een goede tijd te geven.

’s Ochtends worden kinderen opgehaald om naar de voorziening te komen. Wanneer ik de glimlach zie, die ze krijgen wanneer ze de bus zien aankomen, smelt ik. Dit geeft weer hoe graag de kinderen naar het centrum komen.
‘Dit is de drive om door te gaan met deze voorziening’, aldus meer Khodabaks - directeur van het Zuster Dankerscentrum.
Het begrip ‘handicap’ is lang onbekend gebleven en nog steeds geen ‘hot item’ in Suriname. Er moet een lange weg afgelegd worden alvorens het streefdoel bereikt kan worden. Het Zuster Dankerscentrum levert een mooie bijdrage om deze specifieke kinderen en jongeren in de maatschappij bekendheid te geven en hieraan te laten deelnemen.
Jolijn De Bruyn, opleiding Orthopedagogie (Plantijn Hogeschool te Antwerpen)
Stageperiode: 11-09-2011 t/m 29-01-2012

Website ontwikkeld door SOFTCOM