Een bijzonder avontuur

‘Hoe was Suriname?’vragen mensen me nu ik weer terug in Nederland ben. Een lastige vraag, want het antwoord is niet in een paar woorden samen te vatten. Het eerste wat me opviel toen ik aankwam in Suriname was de geur van de lucht. Totaal anders dan in Nederland. Het tweede was de warmte, ook totaal anders. Heel veel is totaal anders, wat zorgt voor verwondering en verbazing.
In Suriname mogen mensen lui doen, omdat het niet anders kan. Tussen de middag gaan de winkels dicht, zijn de straten zo goed als leeg en doen de meeste mensen een dutje. Het nemen van een bad (douche) is dan heerlijk, het koude water is aangenaam verkoelend. Tijdens het afdrogen zou het eigenlijk fijn zijn om opnieuw de kraan open te draaien, het zweet gutst dan namelijk alweer over je lijf. Een hollende en gehaaste Hollander die punctueel is in het nakomen van afspraken, komt in Suriname niet ver. Wanneer je dit stukje Nederlandse eigenheid los kunt laten, zie je dat mensen tijd voor elkaar nemen, dat onverwachtheid en spontaniteit bijzondere dingen voort kunnen brengen. Het is de kunst om je daarin mee te laten gaan. “Nederlanders hebben de klok en Surinamers de tijd” is een gevatte uitspraak.
Mijn ervaring is dat de Surinaamse bevolking afwachtend is. Ze zijn niet gesloten naar Nederlanders toe, maar ook niet heel open. Ze staan op een afstandje toe te kijken en als je hun vertrouwen gewonnen hebt, dan kun je mooie dingen met ze beleven. Het vertrouwen winnen kost geduld en tijd, soms veel tijd.
Suriname bestaat voor ongeveer 80 % uit oerwoud. Dat is prachtig, adembenemend en heeft een verslavende werking. Na één keer wil je meer, en nog meer...
Laatst was ik op een feestje waar ik bij toeval een Surinamer tegenkwam die nu al een heel aantal jaren in Nederland woont. Ik vertelde hem over mijn avontuur. Hij vroeg me met verbazing: ‘Wat?! Heb jij vijf maanden vrijwilligerswerk gedaan in Nickerie, in dat deprimerende gat?’ Zo zien veel mensen uit de stad (Paramaribo) Nickerie. Het zelfmoordpercentage in Nickerie ligt zeer hoog, iedereen kent wel iemand die zelfmoord gepleegd of gepoogd heeft. In het begin zag ik Nickerie ook zo, als een deprimerend en saai gat. Nickerie ligt middenin de rijstvelden, polders die soms uitgestrekter zijn dan de polders in Noord-Holland en Flevoland. Nickerie ligt op ongeveer vijf uur rijden van de stad, wat best ver is. In Nickerie is niet heel veel te beleven, wat saai kan zijn. In mijn eerste maand dacht ik met regelmaat: Waarom ben ik hier? Is dit waar ik mijn spaargeld aan uit wil geven? Wanneer je verder kijkt dan je neus lang is, zie je meer. Wanneer je Nickerie de kans geeft, ontdek je meer. Wanneer je niet gelijk opgeeft, maar doorzet, leer je meer. Je leert meer over jezelf, over de bevolking , over het leven.
Ik heb een goede periode gehad in Nickerie. In Nederland had ik mijn contract af laten lopen om dit avontuur aan te kunnen gaan. Ik heb geen spijt. In Nickerie was ik de eerste logopedist ooit. Er is ontzettend veel vraag, op alle gebieden. Ik ben dan ook op veel plekken werkzaam geweest. zoals: ziekenhuis, bejaardenhuis, scholen (o.a. ZMLK en MLK school), weeshuis en in een instelling voor kinderen met een meervoudige beperking. Ik heb veel scholing gegeven aan verpleegkundigen en artsen, omdat ik daarmee de meeste mensen wist te bereiken en er een goede kennisoverdracht plaats kon vinden. Daarnaast heb ik individuele cliënten behandeld en adviezen gegeven. De totaal andere cultuur en de beperkte middelen die aanwezig waren, zorgden ervoor dat het werk zeer uitdagend was.
Het afscheid was moeilijk, vooral omdat ik wist dat logopedie niet voort gezet wordt op dit moment. Er is zoveel te doen en zoveel te bereiken uiteindelijk. Een moeder zei tegen mij: ‘U mag niet weg gaan, we hebben u nodig, wat moeten we zonder u?’ Ik hoop van harte dat er in de toekomst meer mensen ook zo ‘gek’ zijn om een tijdje te helpen in Nickerie. Het is de moeite waard, ik mis het.
 
Anke Bulsink, logopedist
Nieuw Nickerie, juni 2012

Drupal for Firebug General MessagesThere were no messages sent to the general log. Please use "firep($item, $optional_title)" to output messages to this console.

Devel Module is Not InstalledPlease install and enable the Devel Module to display the SQL queries.

There was no form altering.

There was no user processing.

There was no node processing.

There was no views processing.

There was no page processing.

Website ontwikkeld door SOFTCOM