Mijn stage………………………………

 
Voor mijn opleiding in de pedagogische wetenschappen kreeg ik de kans om mijn stage in het buitenland te lopen. Via het internet ben ik op zoek gegaan naar een boeiende stageplek. Hetgeen mij aansprak bij de WINgroep is hun diversiteit aan projecten (psychosociale hulpverlening, jeugdzorg, zorg voor kinderen met een beperking, …). Bovendien biedt Suriname het voordeel dat de mensen Nederlands spreken.
Aangezien een orthopedagogische functie niet echt aanwezig is, ben ik tijdens mijn stage zelf op zoek gegaan hoe ik mijn rol als orthopedagoog in opleiding kan uitoefenen en wat ik kan betekenen. De WINgroep biedt de stagiaires namelijk de vrijheid om kennis te maken met de verschillende stageplekken en zelf te ervaren waar zij hun stage willen lopen. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen op het kinderhuis Gaytrie en het speciaal onderwijs, met name de Monkou (MLK) en de Gruntjes (ZMLK).
Ondanks de vele voorbereidingen blijft een stage in Suriname toch een sprong in het onbekende. Ik heb mijn stageperiode dan ook ervaren als een uitdaging met enkele ups en downs. Zo heb ik mij af en toe radeloos gevoeld door bijvoorbeeld een gebrek aan middelen of gefrustreerd wegens een miscommunicatie. Gelukkig was er steeds Rob om mij hierin bij te staan en de nodige begeleiding te bieden. Daarnaast heb ik ook heel wat leuke herinneringen aan mijn stage in Suriname. Zo heb ik bijvoorbeeld ontzettend plezier gehad met de kinderen in het kinderhuis en heb ik ervan genoten om enkele kinderen met een beperking te begeleiden. Bovendien heeft Suriname mij geleerd om niet te blijven piekeren als iets niet helemaal loopt zoals gepland.
Verder heb ik tijdens mijn stage de tijd gekregen om het land en de cultuur te verkennen. Zo heb ik mij laten verbazen door de gastvrijheid en gesmuld van het lekkere en vele eten. Mijn stage heeft mij met dus een unieke studie- en werkervaring geboden, alsook een verrijkende levenservaring.
Sanne Baten, orthopedagoge i.o. Universiteit Gent
1 september 2012 – 1 februari 2013

Website ontwikkeld door SOFTCOM