Deze ervaring neemt niemand mij nog af.

 
Op zaterdag 1 september 2012 begon voor mij een nieuw avontuur. Toen stapte ik op het vliegtuig om 5.5 maanden te werken en te leven in Nickerie. Het oorspronkelijke doel van mijn vertrek was een buitenlandse stage, maar ook het leven in een nieuwe cultuur sprak mij aan.
Mijn stage als orthopedagoog bij de WINgroep was heel divers. Ik begeleidde verschillende scholen, ging regelmatig langs op het Dankerscentrum en deed daarnaast nog een paar projecten op de WINgroep zelf, waaronder counseling. Het was een leerrijke en bijzondere tijd. Ik leerde dingen die ik tijdens een Belgische stage nooit had kunnen ontdekken. Deze nieuwe vaardigheden waren niet op vakinhoudelijk gebied. Al moet ik toegeven dat ik wel begeleidingsplannen heb opgesteld en vergaderingen heb bijgewoond. Nee, ik merkte vooral een persoonlijke groei door de vele contacten, de cultuurverschillen, het samenwonen met anderen….
Ik kan niet zeggen dat alles altijd van een leien dakje liep of dat de periode in één woord fantastisch was. Ik kan wel zeggen dat ik het aan alle twijfelaars ten volle zou aanraden. Zoals bij elke gebeurtenis zijn er positieve en negatieve dingen aan verbonden. Persoonlijk kan ik zeggen dat de positieve gebeurtenissen voor mij de bovenhand nemen: het leuke contact met collega’s en stagiairs, de Surinaamse sfeer, het lekkere eten, de warmte en de zon, de gezelligheid, de sfeer op de WINgroep, de prachtige natuur, de kleurrijke bevolking… Alle deze kleine, aangename momenten zal ik nog lang koesteren. Deze positieve momenten hielpen me ook steeds weer gemotiveerd te blijven als het wat minder ging of als er weer eens iets te traag vooruit ging naar mijn zin… 
Ik kijk met een heel tevreden gevoel terug op de afgelopen periode! Deze ervaring neemt niemand mij nog af.
 
Lotte Mouton orthopedagoge i.o Universiteit Gent

Website ontwikkeld door SOFTCOM